image

Napište nám

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů
Chráněno službou reCAPTCHA.
Drobečková navigace

Hypotéky > Blog > Sankce za předčasné splacení hypotéky - novela zákona o spotřebitelském úvěru

Sankce za předčasné splacení hypotéky - novela zákona o spotřebitelském úvěru



Datum konání:
26.11.2023

Dne 15. listopadu schválil Parlament novelu zákona o spotřebitelském úvěru. Ta teď míří do Senátu. Když projde novela v tomto znění, bude maximální sankce za předčasné splacení hypotéky 0,75 % z objemu mimořádné splátky a to za každý započatý rok do konce fixace, nejvýše však 1 %. Na první pohled se taková sankce může zdát vysoká, ale při propočtu se ukáže, že úrokové sazby na trhu nemusí klesnout až tak moc, aby se i přes sankci refinancování vyplatilo.

Jestli bude za banky sankce dostatečná, nebo začnou volat po jejím dalším navýšení, se ukáže teprve časem (V původním návrhu byla totiž 2% sankce.).

V praxi sankce 1 % může mimo jiné znamenat omezení nabídky dlouhodobých fixací, které by pro banky mohly být nakonec ztrátové.

 

Kdy začnou nová pravidla pro předčasné splacení platit?

Zřejmě od září 2024. Zákon konkrétně mluví o začátku devátého kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž bude novela zveřejněna ve Sbírce zákonů.

O přesném datu Vás budu samozřejmě informovat.

Změny se dotknou nových smluv i těch stávajících, kterým bude fixace končit po platnosti novely. Hypotéky uzavřené do platnosti novely budou mít případnou sankci dál symbolickou (maximálně 1.500 Kč), dokud jim první fixační doba neskončí.

 

Pojďme se podívat, kdy je možné hypotéku doplatit bez sankce.

  • Na konci fixačního období.
  • Každoročně během měsíce před „výročím smlouvy“ je možnost splatit až čtvrtinu z původní výše hypotéky.
  • V těžkých životních situacích. Především při dlouhodobé nemoci, invaliditě nebo úmrtí buď dlužníka, nebo jeho manžela/manželky či partnera/partnerky, pokud to výrazně sníží schopnost splácet.
  • Při plnění z pojištění určeného k zajištění splacení úvěru.
  • Kdykoliv je hypotéka bez fixace, tedy s pohyblivou úrokovou sazbou.

 

Nově bude možné doplacení bez sankce i v těchto situacích.

  • Při prodeji nemovitosti, jíž se úvěr týká (V současnosti může banka požadovat až 1 % z předčasně splácené jistiny, maximálně 50.000 Kč.), pokud od uzavření smlouvy o úvěru uplynuly alespoň dva roky.
  • Při vypořádání společného jmění manželů při rozvodu, pokud se vypořádání týká nemovitosti, která byla úvěrem na bydlení financována nebo sloužila k jeho zajištění.

 

V případě, že Vás zajímají bližší informace, jak se tato změna dotkne právě Vás a jak takový přepočet ve Vašem případě vypadá, neváhejte a ozvěte se mi. Rád Vám pomohu!